Korstog

FOREDRAGET: KORSTOG -TEKNOLOGI OG IDEOLOGI

 

Janus Møller Jensens oplæg tager udgangspunkt i de omfattende teknologiske udfordringer, som den kristne verden stod overfor, da pave Urban II i 1095 proklamerede det første korstog med henblik på at beskytte den østlige kirke og erobre det hellige land.

 

Korstogene var således ikke kun et religiøst og ideologisk projekt, men også et logistisk - for eksempel skulle der udbetales enorme mængder af sølv til hærenes stridsfolk, ligesom riddernes heste skulle transporteres lange distancer af søvejen.

 

Det religiøse og ideologiske projekt var således udgangspunkt for en lang række løsninger på komplicerede teknologiske problemer, der igen havde vidtrækkende konsekvenser for de europæiske samfund herunder Danmark - særligt i forbindelse med de baltiske korstog.

FOREDRAGSHOLDEREN: JANUS MØLLER JENSEN

 

Museumsinspektør afdelingsleder på museet på Nyborg Slot. Han har især arbejdet med korstogene i Østersøområdet op gennem middelalderen og den tidlige renæssance, er Ph.D. i historie (2005) og forfatter til bogen "Denmark and the Crusades, 1400-1650" (2007)